Řešení: Jak skrýt (zrušit) upgrade na Windows 10 TP

V tomto článku bych se chtěl podělit o řešení problému s nechtěnou aktualizací na Windows 10, který jsem popsal v článku Jak (ne)dostat upgrade na Windows 10 TP. Krátké shrnut: Po kliknutí na tlačítko Zahájit upgrade na stránkách Microsoftu a následném spuštění staženého souboru, se do PC nainstalovala aktualizace, která zpřístupnila upgrade na Windows 10 prostřednictvím Windows Update. Upgrade se jako každá důležitá aktualizace automaticky stáhne a nainstaluje (pokud tuto funkci nemáte vypnutou) a přechodu na Win10 již téměř nezabráníte.

Jak jsem uvedl, naštěstí do Windows 10 byla přidána funkce pro návrat na původní OS. Cesta s návratem však představuje určité riziko pro data a programy, proto je jednodušší ji vůbec nepodstoupit. Kompletní popis řešení najdete na stránkách komunitní podpory Microsoftu.

Souhrn nejdůležitějších kroků:

  1. Zakázat automatické aktualizace (jak stahování, tak instalování)
  2. Odinstalovat aktualizaci sID KB3014460 (pro Windows 8.1) nebo s ID KB2990214. Pro odinstalování můžete použít příkaz na příkazové řádce:

    wusa /uninstall /kb:2990214
    nebo (na Windows 8.1)
    wusa /uninstall /kb:3014460
    Upozorňuji, že možná bude akci zopakovat vícekrát.
  3. Poté právě odinstalovanou aktualizaci skryjte v seznamu nabízených aktualizací.
  4. Následně Windows Update zase zapněte (raději zatím bez automatického instalování aktualizací), ověřte, že je vše v pořádku, a aktualizaci zase skryjte bude-li znova nabídnuta.
  5. HOTOVO, můžete automatické aktualizace zapnout úplně, upgrade se již neobjeví.

Sdělte, prosím, komentářích, zda jste měli podobný problém a toto řešení pomohlo, nebo zdali jste již provedli upgrade svého nativního systému a plně využíváte novinek ve Win 10.

46 komentářů: „Řešení: Jak skrýt (zrušit) upgrade na Windows 10 TP

  1. Pingback: Jak (ne)dostat upgrade na Windows 10 Technical preview + obnova zpět na Window 8.1 | Hello world

    • Taky jsem se s tím potýkal ,protože i přes odinstalaci aktualizací mi subory GWX stále zůstávaly stále na disku ,a v INI souboru GWX jsem se dočetl,že uživatel je bez nároku s nimi manipulovat,a smazat nešly,až mi kamarád větou „Ty zas.aný vidle se chovaj jak virus“vnuknul nápad, a zabralo to,odpojte počítač od internetu,spusťte ho v nouzovém režimu,a dejte hledat „GWX“,pak je smažte a hotovo…jo a bacha na kontrolu dalších aktualizací,W10,jsou ve volitelných tak radši zrušte označení „instalovat doporučené aktualizace stejně jako důležité

      To se mi líbí

  2. Bez dodstatečnéhoé se seznámení s WIN 10 jsem odkliknul ANO a 10 se nainstalovala.WIN 7 zmizel.Byl jsem již na tento systém zvyklý.Naopříklad v 10 jsem chtěl zkopírovat z foťáku fotky do PC.To se mně myslím podařilo.oVŠEM NEROZUMÍ OTÁZKÁM vybrat zařízení kam zkopírovat—-ukatzuje se jen F a E???Nerozumím tomu.Navíc mikde nenajdu nabhídkuý k tisku fortografii.Zkrátka nahrál jsem foto do PC–objeví se mně všechny fotky.Při klik na foto je nabídka –kam importovat , -přuhláswit účet ((nevím??to jue placená služba ???.Nepřihlásím a jsem na bodu mrazu-dál se nehnu.Nechci se již znovu učit ovládání v 10 “ Instalaci 10 jsem zvoíluil omylem. Chcui se vrátit mzpět na „7“ cO PRO TO UDĚLAT??? v 7 SE JIŽ DOCELA(NE 100%) VYZNÁM V 10 JSEM analfabet.Zkrátkaq chci zpět „7“ bez finančních hnákladů.Doba platnosti do r.2020 mně vyhovje.Mám 74 r..Nové programy již používat bebudu.
    Vím ,že jsem udělal chybu.Příště již“!nenalétím“.Ale chcui zpět „7“ abych mohl pracovat bez nápopvěd a rad!!! Mikulášek Lubomír Křizž9ova 431/49 Liberešc 46007 m.602541998 . lubomik@centrum.cz
    Děkuji za odpovbgě´D– VYRTES v,.o,s. adresa dtto

    To se mi líbí

  3. Dobrý den, potřeboval bych se poradit ohledně odinstalování té „správné“ aktualizace 10 na Windows 8.1, označení KB mám však jiné, než je uvedeno ve článku (mám KB3074678, 3081441, 3087916, 3074686 a 3081444) .
    Děkuji za odpověď

    To se mi líbí

    • Jak se v článku výše píše, je nutné nejprve změnit nastavení Windows update na „Vyhledávat aktualizace ale nestahovat ani neinstalovat“ a poté dotyčné aktualizace odinstalovat.Po odinstalování a restartu PC je nutno ve winupdate vyhledat aktualizace a oběví se právě ty odinstalované,které pak dáte SKRÝT.
      Pro odstranění dočasných instalačních souborů windows 10 klikněte pravým myšítkem na disk C: ,Vlastnosti,Vyčištění disku.Zde vyberte odstranění dočasných systémových souborů a windows update souborů.Uvolní se vám tak několik GB místa na C: oddílu disku. Tato operace však může chvíli trvat.

      To se mi líbí

      • Díky za radu, ale on byl problém jinde.
        Hledali jsme to (a nenašli) v důležitých aktualizacích, a oni to ti rošťáci schovali do volitelných, kde to bylo automaticky zaškrtnuté. Pak se to tvářilo, že dokud se nenainstaluje upgrade na Desítky, nic jiného nebude možné stáhnout.

        To se mi líbí

      • Tak naše radost z objevení místa, kde je upgrade na Desítky, byla předčasná. Přestože je to skryté, tak ať vybereme ze seznamu aktualizací cokoliv, vždycky se začne stahovat ta Desítková…

        To se mi líbí

  4. Ty aktualizace sem smazal ted mi to pise konfigurace aktualizací Windows se nezdarila Vracení změn a tam to stojí. Do systému mě to nepustí. Ani nouzák nejde abych obnovil system takze to zkusim nechat prez noc konfigurovat. Jestli to znova stahuje ty posrany aktualizace desitek tak prechazim na linux.

    To se mi líbí

  5. Ach jo,jsem na tom stejně! Sice se mi podařilo ikonku W10 dát pryč,ale v aktualizacích mám s výkřičníkem aktualizovat ubgrade10.Stopla jsem aktualizace,moc prosím pomoc,jak dál.Díky moc:-)

    To se mi líbí

  6. Dobrý den. Postupuji podle Vašeho návodu,ale zastavil jsem se u bodu 2. Tam mi píše,že ani jedna z těchto aktualizací nebyla nainstalována. Nevím co mám dělat. Je to dobře,že tam není nebo ne?

    To se mi líbí

  7. Windows update mi chce opět nainstalovat KB3035583(pro win 10) s datumem publikace 23.3.2016, takže pozor na to, ať někdo nemá opět win10 na PC.

    Možná je v tom ještě další balast.

    To se mi líbí

  8. confermo tutto! i piatti erano tristi anche a vedersi e devo dire che veniva proprio voglia di alzarsi ed andarsene,poi la storia dei menu doppi, co87;s21&#e’ la versione “x turisti” e quella x i nostrani? mai piu’!

    To se mi líbí

  9. This is the correct weblog for anybody who desires to seek out out about this topic. You notice a lot its nearly hard to argue with you (not that I actually would ne¦)a€eHaHâd. You positively put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, simply nice!

    To se mi líbí

  10. I182ve heard this occur more than a few times to be honest, I think people are finest of picking a local freelancer or least just one which resides in their own country, that way they are obeyed by the same laws. No police will knock on a door of someone who lives in another country.

    To se mi líbí

  11. you are in reality a excellent webmaster. The website loading speed is incredible. It seems that you are doing any distinctive trick. Moreover, The contents are matcerpiese. you’ve done a wonderful job in this matter!

    To se mi líbí

Napsat komentář