Jak (ne)dostat upgrade na Windows 10 Technical preview + obnova zpět na Window 8.1

Windows 10 jsou skvělá věc, sám je zkouším již od prvního veřejného sestavení ve virtuálním stroji. Ale chci, aby to tak prozatím zůstalo. Při druhém sestavení Microsoft, kromě české lokalizace systému, nabídl Win 10 TP formou aktualizace/upgradu současného systému. To může být za určitých okolností přinejmenším nepříjemné.

Pro člověka, který potřebuje počítač k práci nebo studiu, není prozatím upgrade podle mého názoru dobrou volbou. Na možnot upgradu zdarma si můžete počkat, jak bylo zveřejněno, pro uživatele Win 8/8.1 bude upgrade po dobu jednoho roku od vydání finální verze Windows 10 zdarma. Po uplynutí této lhůty budete muset za upgrade zaplatit, nebo se vrátit k původnímu OS. Jste-li ale „hračička“, nebo nemáte co ztratit, běžte do toho hned. Něco málo o smysluplnosti instalace Windows 10 v krátkém článku.

Windows 10 stáhnete z oficiálních stránek. Dejte si ale pozor na to, jak je chcete nainstalovat.

Chcete-li si zachovat váš současný systém a preview nainstalovat jinam (třeba do virtuálního stroje), sáhněte po ISO souboru. Pokud chcete upgrade současného systému, klikněte na tlačítko Start upgrade now.

Měli byste vědět ještě jednu věc, při upgradu systému z Windows 7/8/8.1 by vám měly zůstat nezměneny osobní soubory, nastavení a většina aplikací. Nikoliv programy pro plochu, ty nejspíše bude potřeba přeinstalovat (alespoň některé). Mluvím ze zkušenosti s upgradem z Windows 7 na Windows 8, ale je možné, že toto již vylepšili a dotáhli k dokonalosti.

Co se stane po spuštění Start upgrade now programu?

Po kliknutí na to tlačítko, tak jak jsem to omylem učinil já, se začne stahovat exe soubor, který po spuštění připraví počítač na získání upgradu pro Windows 10 TP. Jak uvádí návod na získání Windows 10 formou aktualizace, po restartu se objeví důležitá aktualizace Upgradovat na Windows 10 Technical Preview, kterou stačí nainstalovat.

Rozmysleli jste si to a chcete se vrátit?

Aktualizaci instalovat nemusíte, pokud deaktivujete automatické instalování aktualizací, tak se ani sama nenainstaluje. Nicméně se při každém spuštění PC objeví informační hláška, že je aktualizace k dispozici. Bohužel tato hláška nejde skrýt a bude se objevovat pořád dokola při každém spuštění PC.

Pokud jste už aktualizovali na desítky, měla by být možnost (zobrazená i při startu systému) vrátit se k původnímu OS. Nemám to však potvrzeno v českém prostředí a pravděpodobně bude vyžadována bitová záloha systému nebo instalační médium. Je to však také výjimka, běžně downgrade není možný a vždy byste měli myslet na zálohu jak dat, tak OS.

Na odpověď, jak zrušit upgrade a vyskakující aktualizace, pokud jste si instalaci rozmysleli, stále neznám odpověď a čekám na vyjádření technické podpory Microsoftu. Řešení toho jak upgrade zrušit uvádím v samostatném článku.

Něco málo o záloze systému a jeho obnovení

Systém můžete reinstalovat nebo obnovit do původní podoby z připraveného disku s bitovou kopií systému. Pokud ho nemáte, tak lze instalační data stáhnout a získat například instalační médium k Windows 8.1 Update.

Pozor! Pokud spoléháte na obnovovací oddíl na disku, po upgradu se přepíše a obnovíte s ním akorát systém nový (v našem případě Windows 10).

Bitovou kopii systému si ve Windows 8.1 uděláte snadno. Můžete si vytvořit zálohu buď zkopírováním oddílu pro obnovu, nebo přímo vytvořit bitovou kopii systému.

Samotná funkce Historie souborů je také velmi zajímavá novinka ve Windows 8.

Kde sehnat produktový klíč k Windows 8?

Zajímavé je, že k reinstalaci OEM verze systému (například windows 8) nepotřebujete znát produktový klíč, ten je totiž na novějších strojích s UEFI biosem uložen v něm. (Proto již na noteboocích nenajdete typický licenční štítek a vyhnete se tak nešikovnému otáčení notebooku a hledání štítku pod baterkou :)) V této diskuzi radí produktový klíč z biosu před instalací vyčíst.

Doufám, že tento obecnější přehled, zároveň rozcestník k podrobnějším informacím, vám pomůže k rozhodnutí nebo předejití problémů s upgradem na Win 10 TP.

18 komentářů: „Jak (ne)dostat upgrade na Windows 10 Technical preview + obnova zpět na Window 8.1

  1. Dovolil bych si zpochybnit tvrzení „Navíc, jak bylo zveřejněno, desítky budou zdarma pouze na rok, poté budete stejně muset zaplatit, nebo se vrátit k původnímu OS.“
    Imho věc se má tak že rok poběží akce free upgradu. W10 nemají být distribuovány jako subskripce. Pokud se pletu, prosím o zdroj.

    To se mi líbí

  2. Pingback: Řešení: Jak skrýt (zrušit) upgrade na Windows 10 TP | Hello world

  3. Pingback: Řešení: Jak skrýt (zrušit) upgrade na Windows 10 TP | Hello world

  4. Lituji, ale bohužel by vám zaslání ikony nepomohlo:). Pokud vím, tak ikona pro stažení widnows 10 se na hlavním panelu zobrazuje stále a nelze ji smazat (lze ji pouze dočasně skrýt). Můžete mi popsat jak se vám to povedlo. Pokud jste použil pdobný posutp jako je uvedený v článku je možné, že je to kvůli tomu.

    To se mi líbí

  5. dobrý den. mám dotaz, zda se dá z win 10 vrátit na win 8.1 i když mi kamarád, co mi desítky instaloval, pomocí „vyčištění disku“ vymazal složku windows.old, prý aby nezabírala místo (mám asus t300 chi, který má jen 128 gb ssd). osmičky mi vyhovovali víc, ale bohužel nevím, jak se k nim bez tohoto vrátit (jestli to vůbec jde). za každou radu budu vděčný, díky. email: honza.kubasek@gmail.com

    To se mi líbí

  6. Před časem jsem bez hlubšího přemýšlení odklikl, že objednávám bezplatný upgrade a dál se o to nestaral (a ikonu v liště jsem po čase schoval, aby neotravovala). V srpnu se mi stáhnul celý instalační balík (mám starší SSD disk a zbytečné zápisy na něj nevidím rád). Protože jsem mezitím pročetl mnohé diskuse a nenašel důvod, proč upgradovat z 8.1 na 10, snažil jsem se zbavit všeho, co se mi mezitím na disk nastahovalo a celou věc ukončit. Po odstranění adresáře, obsahujícího samotný downloader (\GWX), který se mi uhnízdil ve Windows\System32 jsem po „násilném“ převzetí vlastnictví odstranil i celý instalační adresář C:\$Windows.~BT a zakázal nové nabízení aktualizace (KB 3035583). Automatické aktualizace jsem nastavil na „stahovat automaticky, ale před instalací se zeptat“, protože jsem zatím nechtěl odříznout Windows Update úplně.
    Po týdnu je tu ovšem adresář C:\$Windows.~BT (zvící nějakých 6 GB) opět, aniž se mne někdo ptal.
    Otázka na toho, kdo to ví, případně přímo na Microsoft: jak se mám zbavit zanášení SSD disku nechtěným balastem a vyhnout se zbytečným zápisům na SSD? Neuvážené objednání upgradu nelze vzít zpět a celý rok mne tedy bude obtěžovat automatické stahování instalačních souborů? Nikde jsem nenašel v licenčních podmínkách souhlas s takovýmhle huntováním SSD disku…
    (poznámka na závěr: prosím diskutující, aby neradili nic, co nesouvisí přesně s položenou otázkou, jak bývá na podobných diuskusích zvykem 😉 .

    To se mi líbí

Napsat komentář